Accesorii: Hidranţi exteriori
Diametrul nominal al hidrantului
Dn (mm)
Adâncimea de îngropare
H (mm)
Flanşe de racordare
cu totul cu picior
H (mm)
D1 (mm) D2 (mm)
80 1250 200 138 1800
80 1500 200 138 2300
100 1250 220 158 1800
100 1500 220 158 2300
DOMENIU DE UTILIZARE:

Hidrantul de suprafaţă se montează pe reţelele de distribuţie a apei cu presiunea nominală până la Pn 10 şi se racordează tuburile de refulare STAS 2164-94 sau motopompele unităţilor de pompieri, pentru alimentare cu apă la stingerea incendiilor sau pentru alte necesităţi.

MATERIAL, ASPECT:

Partea supraterană a hidrantului se protejează la exterior prin vopsire cu o vopsea rezistentă la acţiunea apei şi a intemperiilor. Partea subterană şi suprafeţele interioare ale pieselor care vin în contact cu apa se vopsesc cu o vopsea rezistentă la acţiunea apei şi la coroziune.

STRUCTURĂ, FUNCŢIONARE:

După diametrul nominal şi adâncimea de îngropare a conductei de alimentare hidranţii se execută în mărimile indicate în tabelul de mai sus.

Durata de viaţă normală a acestor hidranţi este de 20 ani.

Deschiderea şi închiderea hidrantului trebuie se realizează cu ajutorul cheii pentru hidrant suprafaţă. Închiderea hidrantului se face prin rotirea cheii spre dreapta (in sensul rotirii acelor ceasornice). Sensul de rotaţie pentru manevrele de deschidere şi închidere este marcat pe hidrant cu săgeata şi litere.

Mişcarea tijei trebuie să se facă uşor şi lin iar deplasarea ventilului trebuie să se facă fără înţepeniri, în aşa fel ca deschiderea şi închiderea hidrantului să nu necesite un efort excesiv pentru un singur om care utilizează cheia. În poziţia închis hidrantul întrerupe complet curentul de apă.

La deschiderea completă a hidrantului, acesta eliberează o secţiune de trecere egală cu secţiunea scaunului ventilului. Hidrantul este prevăzut cu un dispozitiv de golire care se deschide automat la închiderea hidrantului şi se închide tot automat la deschiderea acestuia.
TIP ÎNĂLŢIME ÎNĂLŢIME DE ÎNGROPARE MASA
mm SR 5700 mm kg
B-75 B 450 2,5
C-52 C 450 1,7
DOMENIU DE UTILIZARE: Se montează pe reţelele de distribuţie a apei cu presiunea nominală Pn 10, la care se racordează hidrantul portativ STAS 695-76 sau hidrantul portativ cu robinete STAS 695-85, pentru alimentare cu apă la stingerea incendiilor sau pentru alte necesităţi.

MATERIAL, ASPECT:
Hidrantul subteran Dn 80 (Dn 100) se execută în trei variante, cu înălţimi de îngropare: 1, 1.25 respectiv 1,5 m.

Materialele şi piesele principale fabricate din aceştia:

Fonta cenuşie:
Corp ventil, corp hidrant, baioneta de legătură, capac, placa de susţinere, capac închidere.
Alama:
Piuliţa fluture, tija filetată.
Material plastic:
bucşa cu umăr, bucşa.
Oţel:
şuruburile, lanţ, element de fixare cheie.
Cauciuc:
garniturile.
Piesele din fonta şi oţel sunt vopsite cu vopsea anticorosivă.

STRUCTURĂ, FUNCŢIONARE:
Montarea se face pe reţelele de distribuţie a apei, cu ajutorul unui cot cu talpă DN80 (sau DN 100). Hidrantul este îngropat în sol, iar lângă gaura de golire se execută un loc de absorbţie a apei golite din nisip sau balastru. La partea de sus a hidrantului subteran se montează cutia hidrant DIN 4055 pentru protejarea hidrantului, care este marcat cu inscripţionarea HYDRANT. După montarea hidrantului portativ se deschide ventilul hidrantului subteran cu ajutorul cheii prin rotire în sens opus al mersului ceasornicului, iar închiderea se face prin rotirea cheii în sensul mersului ceasornicului. În cazul deschiderii, tija filetată cu ajutorul piuliţei fluture ridică ventilul din corpul ventilului lăsând liber drumul apei, totodată ventilul prin ridicare închide gaura de golire. În cazul închiderii tija filetată apasă ventilului în jos închizând drumul apei şi deschizând gaura de golire, deci apa rămasă în corpul hidrantului se scurge în patul de nisip, înlăturând pericolul de îngheţ în timpul iernii. Nu necesită o întreţinere specială, la montare în jurul găuri de golire trebuie amenajată loc pentru apa golită din nisip sau balastru. În cazul în care mecanismul s-ar avaria, se demontează capacul ventilului şi tot sistemul se scoate fără dezgroparea hidrantului. Durata de viaţă a hidrantului subteran este cel puţin 20 de ani.
Licenţa Creative Commons
INTERPROTECT S.R.L.